Terug naar de homepagina
Alles wat je moet weten over beugels en orthodontie - Thumbnail

Alles wat je moet weten over beugels en orthodontie

De functie van een gebit is kauwen! Daarvoor moeten de tanden en kiezen goed op elkaar passen. Is dit niet het geval, dan heb je een beugel nodig om dit te bereiken. Waarom heb je eigenlijk een beugel nodig? Als de tanden en kiezen recht staan, is het gemakkelijker om je gebit goed schoon te houden. Maar het meest zichtbaar is natuurlijk dat je een veel mooiere lach hebt als je tanden mooi recht staan! Natuurlijk is het rechtzetten van je gebit niet zomaar even gebeurd. Normaal gesproken duurt een behandeling wel 2 tot 3 jaar. Orthodontisten gebruiken het woord MAL (slecht) en OCCLUSIE (sluiten). Hiermee bedoelen ze het slecht op elkaar sluiten van tanden, kiezen en kaken. Als jouw tanden, kiezen en/of kaken niet goed op elkaar sluiten, dan kan een orthodontist je helpen om dit weer recht te zetten.
Er zijn 3 Klassen orthodontische afwijkingen. Klasse I betekent dat de kiezen in de goede relatie staan, doch in bovenstaand geval is er scheefstand in de boven- en onderkaak. Klasse II betekent dat de kiezen niet in een goede relatie staan, er is dan sprake van een overbeet. Klasse III is een beet verkeerd om, de bovenkaak valt achter de onderkaak. Een orthodontist kan niet alleen je gebit helpen mooi in de rij te zetten, maar kan ook de groei of vorming van de kaken beïnvloeden. Deze beïnvloeding van de stand van je tanden, kiezen en kaken doet hij met behulp van een speciale beugel.
Eventueel vindt een voorbehandeling met uitneembare apparatuur plaats. Dit is afhankelijk van de afwijking. De buitenbeugel wordt vaak gebruikt bij een overbeet. De buitenbeugel wordt vastgemaakt aan 2 kiezen in je bovenkaak. Door middel van bandjes om je kiezen. De nekband trekt je bovenkaak naar achteren. Op die manier wordt de groei van de bovenkaak bij kinderen vertraagd, terwijl de onderkaak normaal kan doorgroeien. Dit type beugel remt de groei van de bovenkaak en stimuleert de groei van de onderkaak. Deze beugel werkt alleen als je in de groei bent. De activator wordt vastgehouden door de bovenkaak. Je draagt deze ongeveer 12 maanden.
Over het algemeen verwijst de tandarts je door naar een orthodontist. Die bepaalt wanneer je met de behandeling moet beginnen. Alvorens te beginnen zal de orthodontist een aantal gegevens verzamelen. Er worden alginaat afdrukken gemaakt van je gebit, waar de tandtechnieker gipsen modellen van maakt. Ook worden röntgenfoto's gemaakt om de ontwikkeling van je gebit te kunnen beoordelen. Ook worden gelaatsfoto's gemaakt om de beginsituatie vast te leggen. Met al deze gegevens maakt de orthodontist een zogenaamd behandelplan. Dit plan wordt met jou besproken. Dan vertelt de orthodontist je ook welke beugel je nodig hebt. Met een vaste beugel, ook wel een 'blokjesbeugel' of 'slotjesbeugel' genoemd, kun je tanden en kiezen of groepjes tanden en kiezen verplaatsen. Een ander groepje tanden wordt gebruikt als een soort anker. Via dit groepje tanden kan de orthodontist de stand van een andere tand of kies verbeteren.
Waaruit bestaat een vaste beugel? Brackets: een soort klein handvat op je tand of kies. Dankzij deze slotjes kan de orthodontist een kracht uitoefenen op een tand of kies en hem daarmee in de gewenste richting verplaatsen. Draad: het metaaldraad dat door alle slotjes loopt is als een soort 'rail'. De tand of kies zal zich door dit draad laten verplaatsen. Spiraalveertje: deze speciale vering duwt of trekt aan de brackets om de ruimte tussen de tanden of kiezen te vergroten of juist te verkleinen. Metalen bandjes: dit zijn ringen die rondom je kiezen worden geplaatst. Op deze ringen kan een bracket en/of buis zitten. Elastieken: zijn rubberen banden, vastgehaakt aan een bracket die verbonden zijn tussen onder- en bovenkaak. Correctie veren: in plaats van elastiekjes kunnen ook correctie veren worden gebruikt. Deze correctieveren zitten vast aan je beugel. Het dragen van een beugel kan ook kleine wondjes veroorzaken in je mond. Dit is eventueel te behandelen met GUM Afta clear gel of spoelmiddel. De Invisalign beugel is een onzichtbare beugel die orthodontisten en tandartsen gebruiken als hulpmiddel voor het verkrijgen van optimale functionaliteit en esthetiek van je tanden en kiezen. Een plakspalk, ook wel 'bar' genoemd, is een draadje dat aan de achterzijde van de tanden wordt vastgeplakt met lijm. Deze spalk blijft voor altijd in je mond zitten.